Aanvankelijke planning

De keuze van passende plantensoorten kwam eerst en ik beschouwde mijn opzet in termen van grootte, verlichting, nutriënten en CO2-dosering. Mijn ervaring en onderzoek vertelde me wat geschikt zou zijn voor wat ik fysiek kon groeien.

Ik zou niet door keuzes worden beperkt aangezien ik vier T5 lichten had, plus uitstekende filtratie / circulatie in combinatie met een fatsoenlijk substraat en uitgebreide vloeistofbevruchtingsregeling.

Veel moeilijker was aan het plannen om de planten te positioneren. Wat zou er goed naast elkaar zien? Zou ze goed tegenkomen? Hoe groot zouden ze groeien? Hoe zouden hun groeikarakteristieken de aquascape beïnvloeden in termen van esthetiek en onderhoud?

Door de Tropica-catalogus te lezen heb ik kandidaten gekeken en gesplitst in categorieën voorgrond, midden en achtergrond, met een subcategorie van een kleurrijke plant als brandpunt. Ik besloot een combinatie van klassieke Nederlandse planten zoals Lobelia cardinalis en Bacopa caroliniana in combinatie met enkele nieuwere soorten zoals Staurogyne repens, Pogostemon helferi en de nieuwe Pogostemon erectus.

Voor kleur en brandpunt heb ik gekozen voor Ludwigia glandulosa, met Cryptocoryne wendtii ‘brown’, die interesse voor de linkerzijde toevoegt.

Ik schetste een plan om te bepalen waar elke soort moet worden geplaatst. Ik zorgde ervoor dat de rode Ludwigia net in het midden van het centrum zou zijn, om het brandpunt te helpen creëren. De Lobelia was over de voorgrond en in de middengrond om te helpen een ‘street’-effect voor de diepte te bereiken. Deze foto laat zien hoe de plantlay-out kijkt als de tank van bovenaf bekeken werd.

Groeipijn

Om het risico op vroege algen te minimaliseren, liep ik een fotoperiode van zeven uur met twee T8 fluorescenten voor de eerste maand. Zonder vee kon ik meer CO2 doseren dan normaal.

De planten groeiden goed, ondanks de lagere verlichtingsniveaus, maar ik realiseerde me snel dat om de aquascape goed uit te zien, een aantal slimme snoeitegnieken zouden moeten worden toegepast. Met sommige stamplanten (Myriophyllum) groeien rond 15cm / 6 “per week en andere (Ludwigia) bij 1cm / 0.4”, zou het uitdagend zijn om de planten snoeien te krijgen om de gewenste hoogten en volwassenheid tegelijkertijd te bereiken.

Toen de planten rijpden en begonnen te vullen in de ruimte van elkaar, moest de verlichting worden verhoogd om ervoor te zorgen dat genoeg voor hen beschikbaar was.

Uiteindelijk verbeterde ik van twee T8 fluorescenten, tot twee T5’s, dan vier T5’s en verhoogde de CO2- en vloeibare meststof dosering dienovereenkomstig. Dit bracht meer uitdagingen, aangezien de snelgroeiende planten nog sneller groeien en meer frequente snoeien nodig hebben om te voorkomen dat lagere planten licht worden beroofd.

Ik moest een aantal stamplanten op substraatniveau snijden, snoeien naar de gewenste hoogte en vervolgens opnieuw planten. Ik kon ze niet gewoon ontwormen en trimmen, want dat zou deeltjes van kleisubstraat in de waterkolom loslaten, wat resulteert in zeer bewolkt water.