Twee grote aquascaping stijlen domineren de wereld van zoetwater aquaria: de natuur en de Nederlandse stijl. Van deze twee is het Nederlandse Aquarium Aquascape het oudste, populair in de jaren 1930 in Nederland, met de implementatie van de NBAT – de Nederlandse Vereniging voor Aquaristen.

Bijzonderheden van het Nederlandse Aquarium

De Nederlandse Aquarium-stijl impliceert niet het gebruik van hout, rotsen en andere hardscape materialen. De nadruk ligt vooral op de groei en de regeling van waterplanten. Traditioneel worden Nederlandse geplantte aquaria vergeleken met onderwatertuinen. Van de natuurstijl onderscheiden zich echter Nederlandse aquascapes niet als een specifieke biotoop. De ingewikkelde plaatsing en groepering van planten helpen bij het creƫren van een diepgaand perspectief in het aquarium door elkaar in vorm en kleur te complimenteren.

De belangrijkste vereiste voor aquascapers die de Nederlandse Aquarium-stijl willen benaderen is om uitgebreide kennis te hebben van aquatische planten. Aangezien ze de belangrijkste materialen zijn die in de Nederlandse aquascaping worden gebruikt, is het erg belangrijk om te weten hoe ze kunnen planten, groeperen en combineren zodat de definitieve regeling esthetisch aantrekkelijk voor het oog kan worden. De meest prachtige Nederlandse geplantte aquaria worden gekenmerkt door hoge dichtheid, rijk contrast en subtiel gebruik van kleur en textuur.